Avocat Antal Szabolcs

Avocat Antal Szabolcs

Avocat Antal Szabolcs reprezintă clienții în litigii penale, civile, de dreptul familiei, contencios administrativ și litigii de muncă.
Acesta oferă consultanță în limba română, maghiară și engleză.

Contractul de prestări servicii. Clauzele esențiale. Cum ne protejăm de riscul neexecutării sau a executării defectuoase.

Generic vorbind contractul de prestări servicii este un acord intervenit între două sau mai multe părți, prin care o parte(prestatorul/executantul) se obligă să presteze servicii pentru cealaltă parte(beneficiarului), în schimbul unei plăți sau a unei alte forme de compensare.

În cadrul unui contract de prestări servicii, părțile implicate trebuie să stabilească și să specifice cu claritate natura, cantitatea și calitatea serviciilor care vor fi prestate, precum și termenii și condițiile în care acestea vor fi livrate sau executate.

Avocat Antal Szabolcs

Avocat Antal Szabolcs

Avocat Antal Szabolcs reprezintă clienții în litigii penale, civile, de dreptul familiei, contencios administrativ și litigii de muncă.
Acesta oferă consultanță în limba română, maghiară și engleză.

Contractul de prestări servicii. Clauzele esențiale. Cum ne protejăm de riscul neexecutării sau a executării defectuoase​

Generic vorbind contractul de prestări servicii este un acord intervenit între două sau mai multe părți, prin care o parte(prestatorul/executantul) se obligă să presteze servicii pentru cealaltă parte(beneficiarului), în schimbul unei plăți sau a unei alte forme de compensare.

În cadrul unui contract de prestări servicii, părțile implicate trebuie să stabilească și să specifice cu claritate natura, cantitatea și calitatea serviciilor care vor fi prestate, precum și termenii și condițiile în care acestea vor fi livrate sau executate.

Printre elementele esențiale ale unui contract de prestări servicii se numără descrierea cât se poate de clară a serviciilor care urmează să fie prestate, durata contractului, prețul și modalitatea de plată, termenii și condițiile de livrare a serviciilor, precum și obligațiile și răspunderile părților implicate.

Contractele de prestări servicii sunt utilizate într-o varietate de domenii, cum ar fi în industria IT, în sectorul financiar, în domeniul construcțiilor, web design, marketing, în domeniul medical etc.

Aceste contracte iau forma unor simple înțelegeri verbale(spre exemplu în cadrul unui acord încheiat între client și antrenorul de fitness) sau pot deveni din ce în ce mai complexe dată fiind natura serviciilor prestate(spre exemplu în domeniul construcțiilor sau al serviciilor de marketing).

Cele mai utilizate contracte de către persoanele juridice și fizice sunt cele de prestări servicii, iar cu toate acestea antreprenorii nu dau destulă atenție și importanță acestor contracte, catalogând încheierea acestor contracte ca fiind o simplă formalitate, folosind contracte preluate de pe internet care în mod evident nu vor reuși niciodată să acopere toate aspectele pe care trebuie să le aibă în vedere atât prestatorul cât și beneficiarul unui asemenea contract.

În prezentul articol ne propunem să prezentăm într-un mod neexhaustiv clauzele esențiale dintr-un contract de prestări servicii în speranța de a atrage atenția antreprenorilor cu privire la deosebita importanță a clauzelor ce vor fi folosite în aceste contracte.

Rolul clauzelor contractuale. Clauzele esențiale

În perioada precontractuală(în faza de negocieri) este foarte important ca atât prestatorul cât și beneficiarul să aibă idei foarte clare despre viitoarea colaborare, în sensul în care fiecare parte trebuie să se gândească și să inventarieze toate scenariile în care colaborarea eșuează și să identifice care sunt posibilele probleme care pot apărea pe parcursul derulării contractului.

Ideea de a semna un contract este înțeleasă greșit de către părți, aceștia de cele mai multe ori mărginindu-se la ideea că un act scris reprezintă doar un document formal în baza căruia aceștia colaborează. Or, un contract personalizat este din punctul nostru de vedere esența acestei colaborări, deoarece doar în acest mod ambele părți sunt protejate de eventualele conflicte ce pot apărea.

În acest sens, întrebarea pe care trebuie să și-o pună părțile în faza negocierilor este următoarea „Ce vom face dacă în situația X nu ne vom înțelege și cum vom remedia această problemă?” Așadar, părțile trebuie să se concentreze în faza precontractuală pe aceste situații și pe găsirea unor rezolvări, care să fie cuprinse și în contractul final, deoarece dacă părțile anticipează punctele și situațiile în care ar putea apărea neînțelegeri pe durata colaborării pot reuși să găsească o rezolvare pentru a salva relația contractuală, nemaifiind necesară intentarea unei acțiuni în instanță.

Clauzele obligatorii pe care trebuie să le inserăm într-un contract

Obiectul contractului

Obiectul contractului trebuie să fie definit cât mai clar și să cuprindă toate serviciile, calitatea și cantitatea acestora, frecvența, natura și condițiile în care vor fi prestate.

Pentru beneficiar trebuie stabilite foarte clar care sunt obligațiile prestatorului astfel încât să corespundă așteptărilor sale, iar pentru prestator trebuie definit cât se poate de clar ce poate acesta oferi și în ce condiții, ca să nu rămână loc de discuții cu privire la conținutul obligațiilor asumate.

Având în vedere domeniile atât de vaste și diferite în care se încheie contracte de prestări servicii, un contract personalizat este singura opțiune pentru antreprenori. Un contract standard descărcat de pe internet nu poate să fie îndeajuns dată fiind diversitatea de servicii existente pe piață. Astfel, un contract de prestări servicii de marketing nu are cum să conțină aceleași clauze ca un contract de construcții sau un contract de prestări servicii de contabilitate, motiv pentru care cu riscul de a ne repeta, cea mai viabilă soluție pentru antreprenori este construirea unui contract personalizat în funcție de natura serviciilor oferite.

Cu titlu de exemplu, într-un contract de servicii de marketing nu este suficient ca la obiectul contractului să se prevadă generic faptul că prestatorul se obligă să promoveze produsele beneficiarului, ci trebuie să se enumere în mod foarte clar platformele pe care vor fi promovate aceste produse, conținutul pe care îl vor crea sau chiar și numărul minim de persoane care vor viziona reclamele create și produsele promovate de către prestator.

Prețul contractului

În cazul prețului stabilit în contractele de prestări servicii trebuie luate în calcul mai multe aspecte după cum urmează:

-prețul forfetar/global este definit de art. 1867 Cod civil ca fiind un preț global determinat de părți(spre exemplu 2000 de lei pentru crearea unui site). Astfel, acel preț trebuie plătit de către beneficiar, neputându-se invoca faptul că lucrarea sau serviciul a necesitat mai puţină muncă ori a costat mai puţin decât s-a prevăzut. În aceeași măsură, prestatorul nu poate pretinde o creștere a prețului pentru faptul că lucrarea a devenit mai oneroasă sau necesită mai multă muncă;

prețul estimat este definit de art. 1865 Cod civil și presupune estimarea de către părți a prețului lucrărilor și al serviciilor. În acest caz, prestatorul trebuie să justifice orice creștere a prețului, iar beneficiarul nu este ținut să platească această creștere decât în măsura ea rezultă din lucrări sau servicii care nu puteau fi prevăzute de către prestator la momentul încheierii contractului;

prețul stabilit în funcție de valoarea lucrărilor sau serviciilor este definit de art. 1866 Cod civil ca fiind prețul stabilit în funcție de lucrările executate, a serviciilor prestate sau a bunurilor furnizate. În acest caz, prestatorul este ținut, la cererea beneficiarului, să îi dea socoteală despre stadiul lucrărilor, despre serviciile deja prestate și despre cheltuielile deja efectuate.

De foarte multe ori în practică se întâmplă ca părțile să nu aleagă una dintre variantele prezentate pentru stabilirea prețului, ci să aleagă mai multe dintre acestea. De asemenea, la unele contracte de servicii se prevede un preț fix împreună cu un procent din câștigurile realizate ca urmare a prestării serviciului respectiv(spre exemplu în contractele de marketing). Așadar, este deosebit de important ca aceste aspecte să fie descrise într-un mod cât mai clar și să existe o modalitate de control, pentru a evita discuțiile contradictorii și pentru a se putea urmări într-un mod neechivoc procentul de vânzări generat de serviciile prestate de către prestator.

Termenele de plată și termenele de executare

Termenele de plată și termenele de executare reprezintă de asemenea chestiuni esențiale într-un contract de prestări servicii.

Astfel, trebuie stabilit în mod clar data la care atât prestatorul cât și beneficiarul trebuie să își execute obligațiile, deoarece în caz de executare întârziată a obligațiilor se naște un prejudiciu care dă dreptul la daune părții care nu este în culpă.

În cazul contractelor de prestări servicii cu executare succesivă trebuie stabilită data la care devin exigibile atât executarea serviciilor cât și executarea obligației de plată a prețului(lunar, trimestrial,anual).

Clauze privind recepția lucrării

Pentru a se naște dreptul la executarea obligației privind plata prețului, de cele mai multe ori este necesar ca prestatorul să își fi executat obligațiile, tocmai de aceea în contractul de prestări servicii este necesar să se insereze o clauză privind recepția lucrărilor.

Clauza privind recepția lucrărilor trebuie să stabilească criteriile pe baza cărora beneficiarul va verifica dacă lucrarea contractată este conformă cu cerințele sale. Astfel, trebuie stabilit în mod clar modalitatea în care se va efectua recepția, termenul până la care beneficiarul trebuie să efectueze recepția precum și consecințele neefectuării recepției la termen.

În acest sens, după finalizarea lucrărilor prestatorul este obligat să îl notifice în scris pe beneficiar despre finalizarea lucrărilor și să îi acorde un termen rezonabil pentru verificarea lucrărilor. Beneficiarul este obligat să verifice lucrarea înăuntrul termenului acordat de către prestator, iar dacă constată neconformități este obligat să înștiințeze prestatorul în scris despre acest fapt, în caz contrar se va considera că lucrarea a fost finalizată și executată conform contractului, iar prestatorul este în drept să pretindă plata prețului.

Clauze de încetare a contractului

Contractul de prestări servicii încetează prin:

  1. Executare-ambele părți își execută obligațiile asumate în contract;
  2. Ajungerea la termen-părțile stabilesc un termen până la care contractul să fie executat, iar în momentul în care se împlinește termenul stipulat în contract acesta încetează(spre exemplu un contract de prestări servicii de contabilitate încheiat pe o perioadă de 1 an)
  3. Prin acordul părților-părțile convin de comun acord(de obicei print-un act scris) încetarea relațiilor contractuale;
  4. Denunțarea unilaterală a contractului– această clauză trebuie să fie prevăzută expres în contract și garantează dreptul părții în favoarea căreia a fost stipulată clauza de a se retrage oricând din contract fără a-i putea fi antrenată răspunderea contractuală;
  5. Rezoluțiune sau reziliere-dacă una dintre părți nu își execută obligațiile sau le execută într-un mod defectuos, cealaltă parte poate desființa contractul prin rezoluțiune(în cazul contractelor cu executare uno ictu) sau reziliere(în cazul contractelor cu executare succesivă);
  6. Decesul persoanei fizice sau încetarea activității persoanei juridice(prin faliment declarat în condițiile legii).

Pactul comisoriu

Este o clauză rezolutorie și este prevăzută de art. 1553 Cod civil, prin care părțile stabilesc în prealabil care neexecutare contractuală poate să atragă rezoluțiunea, fără a mai fi necesară intervenția instanței de judecată.

Art. 1553 prevede la alin. (1) faptul că pactul comisoriu produce efecte dacă prevede, în mod expres, obligaţiile a căror neexecutare atrage rezoluţiunea sau rezilierea de drept a contractului.

Spre exemplu, un astfel de pact comisoriu poate fi extrem de util într-un contract de prestări servicii având ca obiect construcții care se execută în mai multe etape. Astfel, beneficiarul poate insera un pact comisoriu care să prevadă faptul că în caz de executare întârziată a unei lucrări, această executare defectuoasă să aibă consecința rezilierii contractului. În acest fel, beneficiarul poate contracta cu o altă firmă de construcții pentru continuarea lucrărilor, fără a mai fi necesar să se recurgă la sesizarea instanței pentru rezilierea contractului inițial în care prestatorul nu își execută obligațiile la termen.

Clauza penală

Potrivit art. 1538 Cod civil clauza penală este aceea prin care părţile stipulează că debitorul se obligă la o anumită prestaţie în cazul neexecutării obligaţiei principale.

Prin această clauză penală părțile anticipează de la bun început prejudiciul pe care îl presupune neexecutarea obligațiilor contractuale, iar în caz de neexecutare se poate solicita suma de bani inserată în clauza penală.

Spre exemplu, într-un contract de prestări servicii de construcții se inserează o clauză penală care să stipuleze faptul că dacă lucrarea nu va fi finalizată la termenul stabilit, prestatorul se obligă să plătească o anumită sumă de bani cu titlu de despăgubire beneficiarului.

Recomandarea noastră pentru părți este de a insera o astfel de clauză penală, deoarece, de cele mai multe ori, este extrem de dificil să se probeze întinderea prejudiciului în instanță, iar în acest mod nu mai este necesară sesizarea instanței de judecată.

Din câte se poate observa nu este deloc simplu ca părțile unui contract de prestări servicii să prevadă toate problemele care pot apărea pe parcursul executării contractului, motiv pentru care reiterăm încă odată importanța negocierii clauzelor contractuale și existența unui contract personalizat în detrimentul unui contract standard.

Cabinetul nostru vă oferă consultanță juridică în acest domeniu extrem de complex și vă asigură asistare și reprezentare în fața oricărui partener de afaceri sau înaintea instanțelor de judecată.

Distribuie articolul

Facebook
LinkedIn
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x