Avocat Antal Szabolcs

Avocat Antal Szabolcs

Avocat Antal Szabolcs reprezintă clienții în litigii penale, civile, de dreptul familiei, contencios administrativ și litigii de muncă.
Acesta oferă consultanță în limba română, maghiară și engleză.

UPDATE: Infracțiuni privind traficul și deținerea de droguri. Modalități de comitere și sancțiuni.

Traficul și deținerea de droguri în vederea consumului sunt infracțiuni foarte des întâlnite în practică, iar acestea sunt reglementate de Legea nr. 143/2000 cu modificările și completările ulterioare.

În cele ce vor urma ne propunem să analizăm cele mai relevante articole din această lege pentru a facilita înțelegerea riscurilor la care se expun atât consumatorii cât și traficanții de droguri sau alte substanțe interzise.

Avocat Antal Szabolcs

Avocat Antal Szabolcs

Avocat Antal Szabolcs reprezintă clienții în litigii penale, civile, de dreptul familiei, contencios administrativ și litigii de muncă.
Acesta oferă consultanță în limba română, maghiară și engleză.

Infracțiuni privind deținerea și traficul de droguri. Modalități de comitere și sancțiuni.

Traficul și deținerea de droguri în vederea consumului sunt infracțiuni foarte des întâlnite în practică, iar acestea sunt reglementate de Legea nr. 143/2000 cu modificările și completările ulterioare.

În cele ce vor urma ne propunem să analizăm cele mai relevante articole din această lege pentru a facilita înțelegerea riscurilor la care se expun atât consumatorii cât și traficanții de droguri sau alte substanțe interzise.

Art. 2 din Lege pedepsește „(1) cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi. (2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.”

După modificarea legislativă apărută ca urmare a adoptării Legii nr. 45/2023, art. 2 are următorul conținut: „(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. (2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Art. 3 din Lege pedepsește „(1) introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. (2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.”

După modificarea legislativă apărută ca urmare a adoptării Legii nr. 45/2023, art. 2 are următorul conținut: „(1) Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. (2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.”

Din câte se poate observa, odată cu adoptarea Legii nr. 45/2023 s-au modificat pedepsele acplicabile infracțiunilor de trafic de droguri și introducerea/scoaterea în/din țară a drogurilor într-un mod cât se poate de drastic. Spre exemplu, infracțiunea de introducerea/scoaterea în/din țară de droguri de mare risc prevede pedeapsa închisorii de la 10 la 20 de ani, la fel ca în cazul comiterii unei infracțiuni de omor.

Art. 4 din Lege pedespește „(1) cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”

Art. 5 din Lege pedepsește „punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Art. 14 prevede faptul că „nu se pedepseşte persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute la art. 2-9 şi care, mai înainte de a fi începută urmărirea penală, denunţă autorităţilor participarea sa la comiterea infracţiunii, contribuind astfel la identificarea şi tragerea la răspundere penală a autorului sau a celorlalţi participanţi.”

Art. 15 prevede faptul că „persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute la art. 2-9, iar în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.”

Analizând aceste texte de lege, în cele ce vor urma vom discuta despre infracțiunile de „deținere de droguri pentru consum propriu”; „traficul de droguri”; „traficul international de droguri” și „punerea la dispoziție a unei locuințe sau a unui local în vederea consumului de droguri”.

      1. Deținerea de droguri pentru consum propriu

Cum se poate observa, consumul de droguri nu este incriminat de Legea nr. 143/2000, însă actul normativ pedepsește fapta de deținere de droguri pentru consum propriu.

Așadar, consumatorul de droguri este pedepsit practic pentru deținere, fără a se face o distincție clară, deoarece se consideră că nu se poate consuma ceva fără să deții în prealabil(deși dacă este să ne gândim la varianta în care nu punem mâna pe un „joint”, ci doar fumăm din mâna altei persoane, credem că discuțiile ar putea fi interesante din perspectiva tipicității faptei de deținere). În acest sens, s-a conturat și în practica judiciară o tendință de a considera că „dacă făptuitorul nu a deținut pentru a consuma, înseamnă că a deținut pentru a trafica”.

Este important de menționat faptul că legea pedepsește fapta persoanei de a cultiva, produce, fabrica, experimenta, extrage, prepara, transforma, cumpăra sau deţine droguri de risc pentru consum propriu cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar dacă drogurile sunt de mare risc pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Așadar, este extrem de dificil de stabilit dacă o persoană este consumator de droguri înainte de identificărea unor substanțe asupra sa, dar în momentul în care se regăsesc aceste substanțe, există o prezumție relativă că persoana surprinsă este consumator. În acest sens, o variantă prin care această persoană nu va fi trasă la răspundere penală este ca aceasta să își facă un test benevol, din care să rezulte că nu se regăsesc asemenea substanțe în corp, însă, așa cum am arătat supra, în astfel de cazuri putem avea probleme de interpretare în sensul în care să se rețină în fapt o infracțiune de trafic de droguri.

      2. Traficul de droguri

Modalitatea de comitere a infracțiunii constă în cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia de droguri.

Din câte se poate observa, în ceea ce privește existența infracțiunii, este indiferent dacă autorul faptei a vândut sau a oferit droguri în schimbul unei sume da bani, deoarece legea  pedepsește aceste fapte indiferent dacă traficul s-a făcut cu titlu oneros sau gratuit. Însă, faptul că autorul a comis fapta fără să aibă un câștig material poate justifica sancționarea mai blândă a acestuia, instanța ținând cont de aceste chestiuni de fapt la individualizarea judiciară a pedepsei.

Pedeapsa prevăzută de lege pentru această modalitate de comitere a infracțiunii este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi în cazul drogurilor de risc, respectiv închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi în cazul drogurilor de mare risc.

      3. Traficul internațional de droguri

Modalitatea de comitere a infracțiunii constă în introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc sau de mare risc fără drept.

Este interesant faptul că norma nu reglementează un scop/mobil anume pentru introducerea/exportarea în/din țară a drogurilor, sens în care în aprecierea noastră motivul pentru care aceste substanțe au fost introduse/exportate în/din țară este irelevant pentru reținerea acestei infracțiuni, chiar dacă s-a mai conturat și opinia conform căreia dacă nu ar exista probe cu privire la scopul autorului de a trafica acele droguri ar trebui reținută doar infracțiunea de deținere de droguri pentru consum propriu.

Practic, dacă călătoriți dintr-o țară unde anumite categorii de droguri au fost „legalizate”, ar fi ideal să nu „uitați” nici o cantitate de asemenea substanțe prin bagaje, deoarece așa cum am arătat, legea pedepsește introducerea în țară a drogurilor de risc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, iar în ceea ce privește drogurile de mare risc pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi.

      4. Punerea la dispoziție a unei locuințe sau a unui local în vederea consumului de droguri

Modalitatea de comitere a infracțiunii constă în punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri.

Este important de subliniat faptul că legea pedepsește atât „încurajarea” consumului de droguri cât și simpla „tolerare” a acestui consum.

Astfel, dacă sunteți proprietarul unui local unde aveți cunoștință despre faptul că la petrecerile organizate unele persoane consumă droguri și deși nu încurajați acest consum dar nici nu faceți nimic împotrivă, apreciem că puteți fi subiect activ al acestei infracțiuni.

Pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracțiune este închisoarea de 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, indiferent dacă este vorba de consumul de droguri de risc sau de mare risc.

   5. Cauze de nepedepsire și de micșorare a pedepsei

Nu se pepepsește persoana care mai înainte de a se fi început urmărirea penală denunță autorităților participarea sa la comiterea infracţiunii, contribuind astfel la identificarea şi tragerea la răspundere penală a autorului sau a celorlalţi participanţi. În concret, dacă ați fost participant la comiterea unei asemenea infracțiuni și vă „auto-denunțați” nu veți fi pedepsit, dacă sunt întrunite și celelalte condiții referitoare la identificarea şi tragerea la răspundere penală a autorului sau a celorlalţi participanţi.

În ceea ce privește cauza de micșorare a pedepsei, legea prevede faptul că limitele de pedeapsă se reduc la jumătate în cazul persoanei care în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri.

Așadar, în acest caz legea vă acordă posibilitatea de a denunța alte persoane care au comis infracțiuni legate de droguri pentru a obține o pedeapsă mai blândă.

Din câte se poate observa, legea este foarte dură în ceea ce privește pedepsele aplicabile infracțiunilor privind traficul și consumul ilicit de droguri, sens în care este deosebit de important cunoașterea în detaliu de către avocat a tuturor aspectelor care pot convinge instanța de judecată să se orienteze spre minimul special al pedepsei, mai ales că de cele mai multe ori inculpații sunt persoane deosebit de tinere.

Mențiune: Legea nr. 45/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 2 martie 2023 și a intrat în vigoare la data de 5 martie 2023. În acest sens, limitele de pedeapsă majorate vor fi aplicabile infracțiunilor comise începând cu data de 5 martie 2023, cei care au comis fapte de acest gen înainte de această dată beneficiind de limitele de pedeapsă prevăzute de lege înainte de modificare, ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile.

Distribuie articolul

Facebook
LinkedIn
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x